Kıtaların Çarpışması &Hindistan ve Asya

Himalaya bölgesini altındaki derin sismik aktiviteler , iki tektonik plakanın çarpıştığını ortaya koyuyor.Himalaya bölgesi jeolojik süreçleri anlamaya ve kanıtları ortaya çıkarmak için uygun bir noktadır.(Himalayalarla ilgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz. )Dünya'nın demir rezervlerine öncülük eder, çinko, altın ve gümüş , nadir elementler olduğu kadar da lityum,antimone ve krom yataklarına sahiptir ve bunlar modern teknoloji için önemlidir.Tibet plakasının yükselmesi küresel iklimden, atmosferik döngü ve sezonluk muson yağışlarına kadar etkiler.

top china travel

Henüz önemli olmasına rağmen, bilim insanları jeolojik aşamaların bölgenin oluşumuna katkısını hala anlamış değil." Fiziksel ve politik olarak erişelemeyen Tibet,bilim insanlarının çalışmalarını sınırlandırsada,yapılan çalışmalar derinlerdeki süreçleri anlatmak için yeterli verilerde değiller.

Şimdi, yeni sismik veriler ile yeraltında batıdan-doğuya hindistan ve asya plakalarının çarpışmasını kanıtlayarak bir araya getirildi.Bu araştırma himalaya çarpışma zonunun yapısını ortaya koymak için katkı sağlıyor. Bu zon üzerinde 2015 yılında meydana gelen bir depremde yaklaşık 9000 kişi hayatını kaybetmişti ve binlerce yaralı vardı.

The Himalayan Times

Yeni sismik veriler çarpışma zonunun altıyla ilgili bilgi veriyor: bir plakanın diğerinin altına hareket etmesiyle birlikte kabuk inceliyor ve çöküyor. Çalışmanın hedefi ilk zamanlarda çarpışmanın meydana geldiği noktanın belirlenip görsel haline getirilmesi ve bu zonları bir araya getirmektir.

Hindistan plakası asya ile birlikte çarpışarak Tibet zonunu oluşturuyor.Bu aşama jeolojik tarih bakımından 57 milyon yıl önce başladı ve günümüzde devam ediyor.Araştırmacılar bu formasyon için çeşitli açıklamalar önerdi yine de dünyanın kalınlaşması hindistan kıtasının tibet plakasına uyguladığı kuvvet nedeni ile meydana gelmektedir.

Yeni kayıt cihazları Tibet boyunca doğudan batıya kuruldu; önceki cihazlar sadece kuzeyden güneye yerleştirilmişlerdi çünkü bu, ülkenin vadilerinin yöneldiği yöndür ve dolayısıyla ulaşım yollarının tarihsel olarak inşa edildiği yöndür.

Son olarak , 159 yeni sismik ölçüm bir araya getirildi  ve bu yaklaşık 2 kısım halinde 620 mil uzunluğundadır ve bu veriler ile Hindistan kıtasının derin kırıklara sahip olduğunu göstermiştir.

Hindistan kıtası güneyden hareket ediyor, plakası kalın ve güçlü olan bir manto Tibet platosunun altına dalıyor. Gorkha depremininde bu hareketten dolayı gerçekleştiği düşünülüyor. Bu hareket, iki fayın birbirine atlaması gibi çok önemli , bunlar deprem olana kadar farkedemeyeceğimiz bir ölçekte.

earth.stanford.edu
(Tibet'in güneyden-güneydoğuya görünümü-güneyden kuzeye yaklaşık 500 mil,doğudan batıya 200 mil derinliğinde)(Hindistan mantosu himaya ve güney tibeti itiyor)(Yeşil rekler yüksek sismik dalgalar,ten rengi düşük sismik dalgalar)

Tibet çok derin depremlere beklenmedik anda ev sahipliği yapıyor, yeryüzünden 40 mil altta bu depremler meydana gelmektedir. Bu sismik veriler ile , plakaların boşluklarını ve derin sarsıntıların ilişkilerini buldular.Araştırmalar ayrıca yerçekimi etkisinin çarpmanın farklı noktalarındaki farklılığını da ortaya koyuyor.Bu olayın plakalarda bulunan yumuşak kayalardan kaynaklandığını gösteriyor.Hindistan-Tibet bölgesi yaklaşık bir milyar yıl önce Amerika'nın doğu kısmının tıpkı bu çarpışmadan oluşabileceğinide ortaya koyuyor.Kuzey Amerikada ne olduğunu anlamanın cevabını Tibet'e gitmekle çözülebileceğini ortaya koyuyorlar.








0 Comments:

Yorum Gönder