Büyük Tuz Gölünün Boyanması & Utah

 

earthobservatory.nasa.gov / July 5,2020

Bir astronot Uluslararası Uzay İstasyonunda hareket ederken bu görüntüleri Büyük Tuz Gölü'nün doğusunda kaydetti. Bear River Bay'den gelen su ve sedimanter akış, tuz katmanıyla büyük tuz gölüne karışıyordu.Bu tuz katmanlarındaki renklilik Promontory Dağı ve doğusunda bir endüstriyel bölge arasında yerleşmişti.Açık renkli alanların bir çoğu kurutulmuş göl yatağı olarak görülmektedir.

Endüstriyel alanlar için bu yer mineral-maden açışıdan önem taşımaktadır.Bu sığ,insan yapımı tuz tabakaları yavaşça suların buharlaşması,minerallerin kristalleşmesini ve kolayca yıkanıp bir araya getirilip satışa sunulmasını sağlar. Mavi ve yeşilden turuncu ve kırmızıya değişen her tuz alanın rengi tuz,bakteri ve alglere bağlı olarak değişir. Genel olarak mavi tuz havuzu kırmızı ve turuncuya oranla düşük tuz seviyelerine sahiptir.

earthobservatory.nasa.gov/ July 1,1986

Bu resim ise Landsat 5 denilen uydudan temmuz 1985'te kaydedildi.Su seviyeleri Büyük Tuz Gölünü büyük oranda destekliyordu, yüksek su seviyeleri 1986 da 1284 metreye ulaştı. İki fotoğrafı kıyaslarsak,bu tuz gölü 5metre daha yüksekti ve tuz katmanı daha fazla mavi-yeşil renge bürünmüştü,düşük tuzluluk ve yüksek su seviyesine sahipti.Yıllar sonra kuraklık ve insanların bölgenin sularını kullanımı ile birlikte bu göl alanındaki su seviyeside azalmış oldu ve göl yataklarının daha fazla açığa çıkmasına neden oldu.







1 yorum: