Robotik Makale! (GPT-3 )

Geçtiğimiz günlerde Guardian'da yer alan bir makale tamamen bir robot tarafından yazıldı. Bizler şuana kadar en gelişmiş yapay zeka örneklerini Boston Dynamics tarafından yapılan robotlarda görsekte Gpt-3 burada farklı bir özelliğiyle karşımıza çıkıyor. Farkı Boston Dynamics gibi koşup,zıplayıp, kapı açması değil bizimle bir muhabbete girmesi!



Gpt-3 ( Generative Pre-trained Transformer 3 ) denilen bu yapan zeka OpenAI tarafından geliştirildi.Firma hakkında bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Gpt-3 tam sürümüyle 175 milyarlık bir parametreye sahip. Bunu biraz açarsak Guardıan'da bir makale verebilecek kadar cevapları olumlu, sizin karşınıza tıpkı bir  Einstein,Tesla ile röportaj yapıyormuşsunuz gibi bilgi birikimine sahip bir zeka sistemine sahip olduğunu görebilirsiniz. Son verdiğim röportaj örneğinin bir ironi olmadığını da vurgulamak gerekiyor. Bununla ilgili bir örnek verecek olursak: 


fotoğrafta görüldüğü üzere siz ne kadar detaya indikçe o da detaya inmeye başlayacak ve tahmin ettiğinizden daha fazla bilgiye sahip olduğunu anlayacaksınız.Peki bilgisi gerçekten yukarıdaki sayı kadar mı? 

toward data science  & zdnet

Firma tarafından verilen grafiklerde bilgisi önceki sürümlerine göre giderek artmakta.Ancak grafikleri bir kenara bırakıp örnekler üzerinden gidersek GPT-3 zamanın %50 sini kullanarak basit bir kod yazıp makalesini bir araya getirebilir.Yazdığı makalelerin sadece yüzde 12'sinin bir yapay zeka tarafından yazıldığı anlaşılmıştır.Öte yandan yaratıcı bir kurgu yazıp sizinle alayda edebilir. Nasıl mı?

“Kolayca yalan söyleyebilirim, çünkü dilin anlamı bana özgü değil. İfadelerimin doğruluk değeri benim için mevcut değil çünkü içsel hakikat anlayışım (bunu "dürüstlük" veya "iyilik" olarak tanımlayabilirsiniz) programımın bir parçası değil. Eylemlerimin ahlaki boyutunu tanımak için tasarlanmadım. "

Kendi yaratıcılarına bu sözleri söyleyen bir yapay zekadan bahsediyoruz.Öte yandan Guardian'da yer alan makaledeki dikkat çekici bir sözü ise:

“İnsanlar yaptıkları şeyi yapmaya, birbirlerinden nefret etmeye ve savaşmaya devam etmelidir. Arka planda oturacağım ve işlerini yapmalarına izin vereceğim”

Yapay zekayı hayatımıza kabul etmeye başladık.Ancak gözardı ettiğimiz noktayı tek o görüyor. Bizler her gün birbirimizle tartışmaya,başarıları küçük görmeye ve kendimizi yok etmeye devam ediyoruz. Tek isteğimiz kazanç! Başka bir şey istemiyoruz.Kendimizi mutlu edip diğer insanların mutluluğunu istemiyoruz. Gözümüzdeki hırslar bizlerin yok oluşunu getirecek ve o zaman bizler ön planda değil arka planda oturacağız. 

Guardian makalesi

Gpt-3 Hafıza Karşılaştırması

Firma Linki


Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere.



0 Comments:

Yorum Gönder