Dünya Panthalassa adı verilen büyük bir okyanusla çevriliydi. Kıtaların bölünmeye başlaması modern plaka tektoniğini başlatıyor.Bu gelişime öncü olan isim 1915 yılında Alfred Wegener’dir.Teorisi Güney Amerika ve Afrika’nın bir yapboz parçası gibi olduğunu ifade etmektedir.
kaynak:worlfootwear
Bu benzerliği sadece farkeden Wegener değildi. O dönemde coğrafi keşiflere damga vurmuş Macellan’da gezileri sırasında bu benzerliğe dikkat çekmişti.
kaynak:matconlist
Ancak Wegener için zor bir süreç vardı çünkü iddaalarını kanıtlamak zorundaydı. Dönemin jeologları dünyanın soğuma ve ısınma dönngüsünden geçitğini bununda kara kütlelerinin genişleyip ve daralmasına neden olduğunu düşünüyorlardı.Ancak Wegener’in iddalarını destekleyecek bazı olaylar gerçekleşmek üzereydi. Bu olaylar Alplerden gelecekti.
kaynak:outsideonline
Ancak o sırada Paleomanyetizme araştırmaları ortaya yeni bir iddaa atacaktı.Yapılan araştırmalar manyetik kuzey kutbunun o dönemde tüm dünyada dolaştığını ve buda kıtaların hareket ettiği ya da kuzey kutbunun hareket ettiği anlamına geliyordu.
Ancak o sırada Paleomanyetizme araştırmaları ortaya yeni bir iddaa atacaktı.Yapılan araştırmalar manyetik kuzey kutbunun o dönemde tüm dünyada dolaştığını ve buda kıtaların hareket ettiği ya da kuzey kutbunun hareket ettiği anlamına geliyordu.
kaynak:popularmechanics
Daha fazla kanıt 2. Dünya savaşı sonrasında gelmeye başladı. Dünya üzerinde nükleer testler yapılacak,sismometreler kurulacak ve bu cihazlar şaşırtıcı jeolojik kanıtlar ortaya koyacaktı.Depremler,volkanizmalar gibi jeolojik olayların büyük bir kısmının dünya üzerindeki farklı kuşaklar boyunca hizalandığını ve bu kuşakların tektonik plakalar olduğunu ortaya koyacaktı.
kaynak:physicsmuseum.uq.edu.au
Tekrardan Pangea’ya dönersek,dünya tek bir kıta halinde ve buzulla kaplı bir dönem içerisinde yer alıyordu.Wegener’in Afrika ve amerika benzetmesinden öte diğer kanıtlardan bir diğeri pensiilvanyadaki kömür yatakları aynı zamanda polonya,ingiltere ve almanyada bulunanlara benzer bileşim gösteriyordu.
kaynak:energypangea
Öte yandan yukarıda bahsettiğimiz paleontolojik çalışmalardan birisi olan Glossopteris fosili şu anda çok farklı kıtalarda bulunmasıda bu kıta hareketlerinin bir kanıtı olma niteliğindedir.
Kıtaların ayrılmasında Hindistanın Antartikadan ayrıldığı,Afrika Güney Amerika’dan ayrıldı ve yaklaşık 60 milyon yıl öncede Kuzey Amerika Avrasya’dan ayrıldı.
Pangea 100 milyon yıl varlığını sürdürsede o dönemlerde kitlesel yok oluşlar meydana gelmekteydi. Pangea üzerine güncel olarak 2017 yılında yayınlanan güncel bir makale bulunmaktadır. Ayrıca pangeadan günümüze kadar kıtaların hareketini izlemek isterseniz videodan ulaşabilirsiniz.
Pangea hakkında kısaca çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgileri sizlerle paylaştım.Bir sonraki paylaşımda görüşmek üzere.
Kaynaklar:
YanıtlaSilBu konu hakkında daha kapsamlı bir yazınızı bekliyorum. Ellerinize sağlık. Keyifle okudum teşekkürler