Turkana Gölü & Afrika

Telegram Link and Medium Link

Güney Afrika'da kurak arazi tarafından kuşatılmış ve dünyanın en büyük kalıcı çöl gölü olan Turkana Gölü Nasa tarafından uydu görüntüleriyle takip ediliyor. Kıyılarında eşsiz fosil kalıntılarını barındıran göl , paleontolojik çalışmalara yardımcı oluyor.

➰➰➰➰➰➰➰
Etiyopya'dan başlayarak güneye uzanan ve yaklaşık 250 km uzunluğa sahip , 44 km genişlikteki göl kapalı bir havza olması nedeniyle tuzludur.

➰➰➰➰➰➰➰
Yaklaşık 2 milyon yıl öncesinde insanlar için gayet sulu ve yeşil bir arazi olmasına rağmen şu anda tam aksi bir durumla karşılaşılmaktadır. Volkanik faaliyetlerin yardımıyla insanlar bölgede hayatlarını kaybetmiş ve gölün doğu kısmında yer alan Koobi Fora bölgesinde yaklaşık 1.5 milyon yıllık fosiller bulunmuştur. "Turkana Boy" ismindeki fosil 1984 yılındaki çalışmalarla gün yüzüne çıkmıştır. Yaklaşık 11 yıl sonra iki bacaklı bir Primat fosili bulunmuş ve yaşlandırma sonucu 4.5 milyon yıl öncesini işaret etmektedir. Bölgede memelilere ve mollluskalara da ait birçok fosil bulunmuştur.

bbc.com

Bugün, Turkana Gölü çevresindeki bölge, konumu ve yetersiz tatlı su kaynaklarıy nedeniyle az sayıda insana ev sahipliği yapıyor.

Nasa

0 Comments:

Yorum Gönder