Salda Gölü & Jezero Krateri


18 Şubat 2021 tarihinde Perseverance Mars'ın Jezero Krateri'ne tarihi bir iniş yaptı.Bu gezici araç Mars'ın yüzeyinden kaya örnekleri alacak ve yüzey araştırmaları yapacak.Topladığı kaya örneklerini dünyaya gönderecek. Salda Gölünün şu an gündemde olmasının nedeni ise henüz bir insan tarafından ayak basılmamış Jezero Krateri'ne benzerlik göstermesidir.

Salda Gölü ve Jezero Krateri -  Photo credit: NASA

Salda gölünün Marstaki kratere etki edeceğini düşünemeyiz ancak benzer mineralojik ve jeolojik
özelliklere sahip olduğunu düşünebiliriz.Bir zamanlar Jezero Krateri'nin bir göl olduğu düşünülmektedir. Salda Gölü'nünde karbonat minerali içeren,biriktirme özelliğine sahip olması bu kraterle benzerlik taşıdığını ortaya koyuyor.Salda gölü kıyısına gidip araştırma yapan bilim insanlarının amacı , Salda gölündeki mikrobial ve jeolojik süreçleri anlayıp Jezero Kraterindeki yaşam olup olmadığını anlamak. 
Berat Çıldır-Salda Gölü

Kıyı çizgisi ve göl çevresindeki ana kayanın etrafı farklı kökende sedimanlar içermektedir. Koyu tonlu metaryaller ana kayanın dik yüzeylerinde aşınmaya maruz kalmış sedimentlerdir.Açık renkli
sedimanlar karbonat minerali magnezitten oluşur.Kıyıdan yaklaşık 40 metre açıkta sığ karbonatları da (bir ila iki metre kalınlığında) görebilirsiniz. Nasanın Reconnaissance uydusu vasıtayla kullanılan veriler, araştırmacılar Jezero Kraterinin batı kenarı boyunca karbonat karışımı ve su havzası mineralinin karışımını tespit ettiler.

Özgür Kara - Salga Gölü

Araştırmacılar özellikle salda gölün civarındaki açık sedimanlarla ilgilendiler çünkü bu
sedimentler Jezero kraterindeki -geçmiş veya günümüz yaşam kanıtları- biyolojik yaşam formlarını araştırmada yardımcı olabilir. Salda Gölü çevresindeki hidromanyezit çökeltilerinin büyük yığınlardan aşınarak oluştuğu düşünülmektedir.Bu sedimanların belki Jezero'daki belirlenen karbonat minerali ile benzerdir.
Jezero Krateri 
Jezero Kraterinin yakınında yer alan delta bir zamanlar bir göl içerdiğini kanıtlarını gösteriyor.Benzer bir şekilde,Salda gölü ana kayadan ayrılmış alüvyal kaya depositlerinin aşındığını ve yıkandığını gösteriyor.

Photo credit: Bradley Garczynski

Bu fotoğraf farklı tabakalar depolanma periyodunun farklı zamanlarını temsil ediyor ve çeşitli tane tiplerini ve boyutlarını içeriyor.Perseverance gezgini de buna benzer birikintileri araştıracak ve jeolojik tarik hakkında bilgiler öğrenecek.[ Mars'a gönderilen diğer geziciler ve uydular hakkında yazmış olduğum yazıya buradan ulaşabilirsiniz]Salga gölünde ki yeraltı suyu akışı göl kimyasının değişmesinde ve organizmaların çevre etkisinde çok önemli bir rol oynamaktadır.Aşağıdaki foğrtaflar salda gölünün kuzeydoğu kenarındaki baskın-çamur kıyısını göstermektedir.Çamur büyük olasılıkla yeraltı suyu sızıntısı nedeniyler oluşmaktadır.

Photo credit: Bradley Garczynski

Jezero Kraterinde yeraltı suyunun nasıl bir rol oynadığı ise bilinmez bir durumdur.Salda gölü araştırmacılara Jezero'daki geçmiş yeraltı suyu araştırmaları yaparken ve gelecek için potansiyel biyolojik araştırmalar için iyi bir içerik sağlıyor.


Kaynak : Nasa - Makale 

0 Comments:

Yorum Gönder