Red Planet | 1


Mars insanlar için ev hesabı olmaya hazırlanıyor.Şu ana kadarki çalışmalarda 225 milyon kilometrelik mesafeye rağmen yüzeyini ve kutuplarındaki dönemsel değişiklikleri incelemeyi başardık.Peki Mars için günümüze kadar yapılan çalışmalar nelerdir?

Mars is preparing to host for the mankind. Despite 225 million kilometre distance, we have achieved observe that Mars's surface and polar climate in the study up to now. What is the studies about the mars from past to now?

Credit:Jim Bell (Cornell) - AURA/ STScl/Nasa

Bugün yüzeyinin kuru ve soğuk olmasına rağmen araştırmalar bir zaman kızıl gezegenin mavi bir atmosfere ve suya sahip olduğu vurgulanıyor.Mars'ın bu geçmişi nedeniyle şu anda insanoğlu yönünü bu gezegene çevirmiş durumda.

The researches not only showing Mars has a cold and dry surface but also show that Mars had a blue atmosphere and water once time. Mankind changed the way to mars because of its past history.

Marsın atmosferi dünyadakine oranla daha incedir.Ortalama sıcaklığı -60 derece iken yaz sıcaklığı ortalaması ise ekvatorda 20 derece ölçülmüştür. (space.com)

Mars atmosphere is thinner than Earth. The average temperature value is minus 60 and average of Summer temperature is 20 degree.

Marsa ilk yolculuk 1965 yılında Mariner 4 isimli uzay aracı ile başladı ve elde ettiği 22 fotoğraf ile görev başarı bir şekilde tamamlandı .Gazetelerde bu başarılı uçusun ardından elde edilen görüntüleri tamamen küçük düşürücü yazılar yazıyorlardı. "Marsta hava yok"!

First Mars expedition started with Mariner 4 in 1965. It has taken 22 photos and this mission completed. The newspapers have written humiliating news after this adventure. "Mars has almost no air"

Credit Nasa - 1965



1971 yılında iki ülke arasında uzay savaşları zirveye ulaşmıştı. " Amerika ve Rusya" . O yıl Mars'ın yörüngesine uydu göndermeyi ilk deneyen ülke Rusya olsada Nasa tarafından yörüngeye oturtulacak ilk araç Mariner 9'du.Bu başarılı çalışma aslında ölü gezegen tabirini tamamen ortadan kaldıracaktı.Elde edilen jeolojik verilerle volkanlar,büyük kanyolar,kutuplardaki katmanlar ve yağmur suları tarafından kesilmiş kanallar aslında marsın yaşayan gezegen olduğunu gösteriyordu.

Star wars between the two countries, the US and Russia, were at their peak in 1971. Despite the first orbiter device belonged to Russia, Nasa's orbiter device sat in orbit in that year. It was Mariner 9. This accomplished study would change the "dead planet" idiom. According to geological data, Volcanes, big canyons, layers in the polar and channels cut by rainwater was showing that Mars is living planet.

Nirgal Vallis - Credit Nasa - 1971

Nirgal Vallis 2020

İnsanoğlunun Ay'a küçük bir adım attıktan 7 yıl sonra mars için yeni bir serüven başlıyordu.Artık Mars'a araçların indirilme zamanı gelmişti.Viking 1 ve 2 1976'da Mars'a inecek olan ilk araçlardı.Görevleri marsta yaşam olup olmadığını anlamak ve yüzey çalışmalarına destek vermekti.

Seven years after mankind took a big step on Mars, a new adventure was beginning. It was time for the devices to land on Mars. The Viking 1 and 2 were first devices which are land on Mars. Their missions were , support to surface studies and prove to whether life or not in Mars.

Viking 2 -Credit Nasa

Viking 2 - Credit Nasa

Bu büyük başarıdan sonraki 20 yıl başarılı bir çalışma gelmeyecekti.Nasa Viking çalışmasından daha pahalı ve boyut olarak daha küçük bir araç için girişime başladı.Pathfinder isimli araç tekerlekli ve güneş enerjiliydi.Pathinder dışında Mars Globall Surveyor aracı 2006 yılında kadar görev almış ve yüksek çözünürlüklü görüntüleri elde etmişti.

20 years after this great success, successful work would never come. Nasa had started a new project expensive than and as a size smaller than Viking. It name was Pathfinder. It had tires and solar panels. Apart from Pathfinder, the device of Mars Global Survey stayed at work until 2006. It had taken high-resolution photos.

Pathfinder Panoramic Photo - 1997 - Credit Nasa

Olympus Mons - Mars Global Surveyor - Credit Nasa

İlerleyen yıllarda Nasa tarafından Odysey gönderilmiş ve yakıtı 2005 yılına kadar yetecektir.Avrupa Birliği'de Mars çalışmalarına başlamış ve gönderdikleri Mars Express aracı 2026 yılına kadar yakıtı yetecek şekilde yörüngede duracaktır.

Odyssey was sent by Nasa in the following years. Its fuel was enough until 2005. EU have started Mars studies and Mars Express device has enough fuel until 2026.

Mars Express - 2006 -Credit Nasa
Mars Express - 2009 - Credit Nasa -Nili Fossae Area (Olivine-Rich)

Nasa tarafından gönderilen MAVEN üst atmosferik koşulları incelerken , hindistan tarafından gönderilen Mangalyaan ise hem atmosferi hemde hava koşullarını inceliyor.(Yörüngedeki çalışmaları devam etmektedir.)

The mission of Maven sent by NASA is the upper atmospheric conditions and mission of Mangalyaan sent by India is observing atmospheric conditions but also air conditions. They are still working in the orbit.

Mars Nightglow Animation from MAVEN Observations - Channel Link 

2003 yılında iki adet gezici çalışma gerçekleştirildi.Opportunıty ve Sprits adlı gezicilerden toplamda beklenen gezinti 600 metreydi.Ancak onlar yaklaşık 50 kilometrelik bir gezinti yaptılar ve görevlerini başarıyla tamamladılar.

Two rover device studies were carried out in 2003. Nasa had waited for a trip total of 600 metres from Opportunity and Spirit. But they took almost 50 kilometre way and completed the mission.
➰➰➰➰➰➰➰
Spirit 2004 Columbia Hills - Credit Nasa

Opportunity - Credit Nasa

Spirit's Trip

Opportunıty's Trip

Spirit -Victoria Crater
➰➰➰➰➰➰➰
sprit victoria kraterinde zorlu şartlarda fotoğraf çekmeyi başarmıştı.Kraterin çapı yaklaşık 660 metredir.Spirit bölgedeki yoğun kum fırtınası sebebiyle tekerleği kuma sıkıştı ve görevini tamamladı.
Sprit ve Oppurtunity'in görevlerini Phoenix isimli araç devraldı.Görevi iklim değişikliği hakkında bilgi edinmek,su ile biyolojik tarihin geçmişini belirlemek için veriler elde etmekti.

Spirit has taken a photo of Victoria Crater during bad weather condition. The diameter of Victoria Crater approximately 660 meters. Spirit stuck on the surface because of the sand storm and mission was completed. Phoenix has taken Spirit and Opportunity missions. Its missions were to obtain data to learn about climate change, to determine the history of water and biological history.

Bu çalışmaların ardından Nasa , tarihin en pahalı görevi olan Curiosity'e çalışmalara başladı.Görevi önceki çalışmalar gibi jeolojik araştırmalar ve iklim değişikliği hakkında bilgi edinmekti.Şu ana kadar yaklaşık 400bin fotoğraf çekmiştir. Ayrıca kendisine sosyal medyadan da ulaşabilirsiniz . Twitter Adresi 

Nasa started "Curiosity" device study after these studies. It was the most expensive device in Nasa history. Its mission is geological researches and climate changes. "Curiosity" took almost 400 thousand photos until now. You can reach "Curiosity" on social media. Twitter Account


Curiosity Mars Rover Snaps 1.8 Billion-Pixel Panorama (narrated video) - Credit Nasa

Curiosity Analyses 2014 - Credit Nasa

5 cm Hole on Mars Surface - Curisoty - Nasa
➰➰➰➰➰➰➰
2020 yılında Birleşik arap emirlikleri ,çin ve abd toplam altı aracı marsa gönderdiler.2'si gezici , 3 'ü uydu ve 1 tanesi helikopter!İngenuity isimli araç Nasa tarafından gönderildi.

UAE, China and the US sent six spacecraft to Mars in 2020. 2 rover, 3 satellite and a helicopter! Helicopter name is Ingenuity. (by Nasa)

Credits: NASA/JPL - Caltech
➰➰➰➰➰➰➰
En önemli özellikleri soğuğa karşı dayanıklı bir yapısı ve güneş paneliyle kendini şarj edebilme.Nasa'nın hedefi bu yıl gönderilen diğer gezici Perseverance ile uyumlu bir çalışma yapıp Mars hakkında daha detaylı bilgiler elde etmek.Ingenuity , Perseverance ile 18 Şubat'ta inmesi bekleniyor.

Ingenuity has special features. It's durable for cold weather and has a solar panel. Thus, It will charge itself. Nasa's goal is Perseverance and Ingenuity's works together as concordant. Thus, They will take lots of data from Mars. Ingenuity will be on land with Perseverance on 18 February.

Perseverance Rover's Entry, Descent and Landing Profile - Credit NASA/JPL - Caltech
➰➰➰➰➰➰➰
Article Link 

List of Missions to Mars Link

NASA's real-time portal for Mars exploration Link (You can see active satellite locations)  

You can find all photos on Telegram Channel Link

Medium Link

➰➰➰➰➰➰➰
Please Excuse any Mistakes


0 Comments:

Yorum Gönder