Grönland Buzul Değişiklikleri

Hubert Neufeld

Grönland'da yapılan bir yeni buzul katman araştırmasına göre , adanın neredeyse her kenarında buzulların geri çekildiğine dair bir veri elde edildi. Ulusal buz ve buz veri merkezindeki araştırmaya göre , araştırmacılar buzullardaki fiziksel değişikliklere ve buz tabakasının içinden okyanusa akan buz sularına odaklanıyorlar. Buradaki buzulların hiçbirinin 2000 yılından bu yana önemli ölçüde bu kadar değişiklik görmediklerini aktardılar.

NASA

Buradaki fotoğraf 1985 ile 2015 arasında alınmış uydu görüntülerinden elde edilmiştir. Grönland'ın yaklaşık yüzde 80' buzul ile örtüldü ve bazı bölgelerde buz kalınlığı 3 kilometreye kadar ulaşmaktadır. Artan hava ve okyanus sıcaklıkları nedeniyle, buz katmanları kütle kaybediyor ve eriyen sular denize karışıyor.

Araştırmacılar " Buz tabakası çekilirken açtıkları fiyortları görüyoruz ve tatlı su akışında bazı değişikliklerin farkındayız. Buzulların kütle kaybı sadece deniz seviyesini değiştirmiyor aynı zamanda bu kıtanın kıyı ekolojisini ve şeridini yeniden yaratıyor" diyorlar. Ayrıca "Buzul kalınlığının sadece sıcak havayla azalmayacağını akış hızları da değiştikçe buzullardaki erimelerde artacaktır" diyorlar.

Grönland'daki buz kaybının hızının fazla olduğunu ve bir döngü olarak ekosistemleri ve buna bağlı yaşayan canlıları da etkilediklerini söylüyorlar.

Telegram linki
Kaynak : NASA






0 Comments:

Yorum Gönder