Peace, Land and Bread | Rus Devrimi

1914 yılında meydana gelmiş dünya savaşı sırasında Ruslar hoşnutsuz,savaşsa iyi gitmiyordu.Büyük askeri kayıplar ,artan gıda ihtiyacı Çar II.Nikola’nın işini zorlaştırıyordu.Dönemin Dükü Aleksandr Mihoylaviç ise giderek artak isyanlar için Çara bir mektup göndermiştir: 

’Huzursuzluk hızla artıyor. Geçen her gün halkınızla aranızdaki uçurum büyüyor. Bu durumun devam etmesine izin verilmemeli. Söyleyeceklerim kulağa garip gelse de, Hükûmet devrime zemin hazırlıyor. Halk bir devrim peşinde değil ama hükûmet halkın huzursuzluğunu artırmak için mümkün olan tüm adımları atıyor.’

Şubat Devrimi: 

1917 yılı sadece Rusya’ya değil bir çok devlete farklı senaryolar sunmuştu.Bu yılda Petrograd da ekmek bekleyen kadınlar ilk devrimi başlatacaktı.Başlayan bu isyan tüm ülkeye yayılacak Çar geçici bir hükümete yerini bıraksa artık güçsüz hale gelecekti. Devrimin gerçekleşeceğini kimse beklemiyordu.Hatta Bolşevik Komite başkanı ‘’bunlara biraz ekmek verin,bütün hareket bitecektir’’ demiştir.Halk iyice ayaklanmış askerler arasında bile itaatsizlik başlayacak , askere bile ateş açılma emri veren komutan vurulacaktı.



Rusya da bulunan Fransız elçi olayları şu şekilde bildirecekti:

"Sabah uyandığımda fırının önünde bekleyenlerin uzun bir sıra oluşturduğunu gördüm. Bazıları bütün geceyi orada geçirmişti. Ülkede büyük bir nakliye krizi var. Motorlar soğuktan bozulmuş, yedek parçaları üretecek fabrikalarda ise işçiler grevde. Yoğun karın da bazı demiryollarını tıkaması nedeniyle ülke çapında 57 bin vagon hareket edemez hale gelmiş."

Dönemin İngiliz yazarı ise olayları "Hükümet gazeteleri kontrol altına almış,devrimden uzak tutuyor ancak sokakları kontrol edemiyordu" diyerek manşete taşıyacaktı.

Bilinen bir diğer unsurda polis kuvvetleri halka ateş açmakta çekinmezsek,askerler arasında bir karışıklık bulunmaktaydı.Polisler bu ateş açmalara ilerleyen günlerde artık isteksiz davranacaklardır.12 martta geçici bir hükümet kurulacaktı.Bu hükümetin ilk işi sosyal haklar,sişyasal suçların affedilmesi,idam cezasının kaldırılması gibi kararlar alacaktı.Siyasal suçların affedilmesiyle Lenin ,Troçki ve Stalin gibi kişilerin dönüşü gerçekleşecekti.




Lenin Marksistlik uygulamaları nedeniyle sürgünden dönmüş ve önderliğindeki Bolşevik parti ile Petrograd işçi partisi bu isyanı tüm ana yurda yayacak devrime öncülük edecekti. Şubat devriminin ardında ekim devrimi yavaşça hazırlanacaktı.Lenin ülkeye döner dönmez bir gazetede :

" Yeni hükümet kapitalisttir,sermaye ile savaş arasında çözülmez bir bağ vardır,bu yüzden sermayeyi devirmeden savaşı sonlandırmak mümkün olmayacaktır.Geçici hükümetin vaatleri yalandır. İktidar işçilere ve köylülülere yardım yapmalı, parlamenter bir cumhuriyete değil iktidarın işçi ve köylü bir cumhuriyete geçtiği dönem olmalıdır"şeklinde açıklama yapacaktı.

Mevcut iktidar parlemento tarafından tartışılmış ve yasaları onaylanmış değildi.Ayrıca geçici hükümetin ülke üzerindeki hakimeti de fazla değildi.Bolşevikler işçi,asker ve köylşülerin mevcut öfkelerini arttırmayı başarmıştı.Sonuca bakılırsa Bolşeviklerin programı daha net ve radikaldı.

Geçici Hükümet lideri Kelensky , Bolşevik yanlılarını ve Lenin’i tutuklatma emri verecek Leninse Finlandıya’ya kaçacaktı.Bolşeviklerin 1917 sonbaharında artık iktidarı ele geçirmesi ile Lenin Finlandiya’dan dönmüş olacaktı.1918’de Kızıl ordu Petrogradı işgal edecek ve Kış Sarayında Lenin tek partili bir Rusya kuracaktı.

1917 ve 1921 yılları arasında SSCB artık mali güçleri olmayan Ukrayna ve Kafkasya devletlerinide kendisine katacaktı. Yönetime geçen Lenin 1918’de Brest-Litosk ile dünya savaşını noktalayacak ancak baltık denizine ve savaş tazmimatına göz yumacaktı.Lenin Kızıl ordunun yanı sıra Cheka adında gizli istihbarat servisi kuracaktı.



Bolşevik karşıtı kişiler ve Kazak topluluğu Krasnodar, Tsaritsyn ve Voronezh’i işgal edecekti.Bir çok ülke beyaz rusya da gerçekleşen bu olayı destekleyecek ancak Bolşevik rusya LEon trostky liderliğinde bir askeri bulunduruyordu.1922 yılında ülke tamamen Bolşeviklerindi.


Lenin geçirmiş olduğu felcin ardından 1924 hayatını kaybedecek ve geriye bir sosyalist devlet bırakıp , partisi yerine gelecek kişi için tartışmalara girişecekti.

Kadınların başlatmış oldukları devrim Leninin sürgünden dönmesi ile artacak. Bolşeviklerin iktidarı ele geçirme çalışmaları sonuçsuz kalsada artan destek ile Bolşevikler İktidara geleceklerdi.Kimine göre SSCB bir devlet kimine göre ise devletten daha fazlasıydı.


Kaynak: İrem Köker&Onur Erem BBC

Historical of the map by the map - Peter Snow

 

 






0 Comments:

Yorum Gönder