Kuraklık deneyimi !

Telegram Channel

 Son haftalarda bir çoğumuzun duyduğu başlıklardan birisi " Kuraklık". Barajlardaki doluluk oranının düşmesi ile birlikte kuraklığın etkisi bir kez daha görüldü. Bu etki sadece ülkemiz tarafından ilgilenilmemekle beraber Nasa tarafından da yakın takip altına alındı.

Nasa

"2021 yılının başında Türkiye'nin birçok kesimi kuraklıkla yüzleşti.Yaklaşık 15 milyonluk nüfusa sahip İstanbul'da barajların son 15 yılın en düşük seviyeleri görüldü.Eğer bu koşullar devam ederse bölge genelindeki mahsul üretimi tehlike altına girecek.Birkaç mevsim düşük yağıştan sonra 2019'da yaz ve sonbahar ayları çoğunlukla yağmurdan mahrum kaldı ve rezervuarlardaki su seviyeleri azaldı.2020 ise son 5 yılın en kurak yılıydı.Temmuz 2020'den bu yana, Türkiye'deki hemen hemen tüm iller neredeyse her ay ortalamanın altında yağış aldı. Ekim'den Aralık'a kadar, ülke genelinde yağış 1981-2010 ortalamasından yüzde 48 daha düşük seviyeye indi.

Yetkililer, yağmur eksikliği ve yüksek su talebi nedeniyle, mevcut koşullar devam ederse İstanbul'un aylar içinde suyunun bitebileceğini söyledi . 13 Ocak itibarıyla İstanbul çevresindeki en az yedi barajdaki doluluk oranı yüzde 25'in altında ölçüldü.Konya Ovası , Temmuz-Aralık 2020 arasında 2019'un aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 38 daha az yağış aldı. Son altı ayda yağış eksikliği, tahıl üretimini önemli ölçüde etkiledi.Tahminler, 2021 Ocak ayının ikinci yarısında daha fazla yağmur beklendiğini ancak düzensiz yağışlar olması halinde yeniden kuraklıkların yaşanacağını düşünülüyor."

Nasa

0 Comments:

Yorum Gönder